30 Haziran 2014 Pazartesi

Harun Emir, Havale Ve Havale Korkusu ile Yaşamak

     Çok üzgünüm...
     Şükrediyorum... 
     Stresliyim...
     Cumartesi günü evladım bıcır bıcır  şarkı söylerken bir anda sustu bir baktık ki havale geçiriyor.   Evet biraz ateşi vardı ama uzun zamandır ilk defa geçirdiği için beklemiyorduk ki... Bu arada ateşi 38,3 idi.Hastanede 39,3 ani iniş /çıkış...
     İlk havalesini 1 yaşında geçirmişti(38,6 ile) ve çok telaş etmiştik.Kıştı, Kar yağıyordu,yollar kapalıydı, arabalar çalışmıyordu. Zorla arabayı çalıştırmıştık ki eşim den Allah razı olsun o tüm zorluğu gögüslemişti. o geceyi unutmak için neler yaptık.
     Bu sefer sakin olmaya çalıştık ki evladının o halini görüp sakin olmak biraz zor ama... Bizim gibi ailelerin çok olduğunu biliyorum. Bizim gibi henüz ilk havalesini geçirmiş bir çocuğunuz varsa ve bizim gibi ilkinde telaş etmişseniz aşağıdakileri uygulasanız belki daha rahat bir nöbet geçirtebilirsiniz diye yazıyorum bu yazımı aslında. Çünkü Allah düşmanıma öyle bir şey vermesin çok kötü bir durum evladını o şekilde görmek. 
     İlk önce çocuğun ateşli olduğunu kabulümüz kaç derecede başlar ona bakalım. Makattan yapılan ölçümlerde 38 derece üzeri, ağızdan 37.5 , koltuk altından 37.2, kulaktan 38 derecenin üstündeki değerler ateş olarak kabul edilmelidir. Ben koltuk altından ölçüyorum ve eğer ateşi 37 olduğunu görüyorsam direkt alarma geçer ateş düşürücüsünü verip Harun Emir'i serin tutmaya çalışıyorum. Bu durum  biraz çocuğunuzun vücudunu tanımanızla alakalı. Ateşi normal durumlarda kaç hasta olacağı durumlarda kaça geçiyor bunu zamanla öğreneceksiniz. Bir de havale durumu biraz hassas çocuklarda meydana geliyor ani ateş çıkmaları durumunda. Bizde Ani inip çıkmalar çok fazla var. Ve tabii ki ailenizde havale geçirmiş var ise riskli durumdasınız.  


      Havale geçiren bir çocuğa ne yapılmalı?
     *Sakin olmaya çalışın (ki bu çok zor ama) sakin olmak atak süresini kısaltırmış ki ikincisinde bunu gördük.
     * Atağı durduramazsınız bunu biliyorsunuz değil mi?
     * Evladınızın başını yumuşak bir  yastığa koyun ve yan yatırın sakince onunla konuşun 'geçecek, bitti, iyi olacaksın' gibi telkinler verebilirsiniz bu sizi de rahatlatır.  
     * Yan yatırdığınızda nefes kontrolü sizde olacak rahat nefes aldığından emin olun sesler çıkaracak ağzından köpük gelebilir ama sakin olmaya devam edin nefes alıyor değil mi?
     * Atağın geçmesini bekleyin. Birazdan gözlerini açmaya başlayacak. Ona adıyla seslenin geçtiğini iyi olduğu telkinlerinde bulunun.
     * Yine sakince en yakın hastaneye gidin.
     * Uyuma meğilli olabilir uyuyabilir. 
     * Dili tutuk olabilir ama tepki verecektir merak etmeyin elimi sık dediğiniz elinizi hafifte olsa sıkacaktır. Yavaş yavaş hepsi geçecek...
     * Yarım saat için de Allah' ın izni ile de açılacaktır merak etmeyin...

       Biz ikinci ateşli havale geçirdiğimiz için bir çocuk nöroloğuna göstereceğiz inşallah. Doktorlar normal bir şey sakin olun  dese de insanın içine sinmiyor. Genelde bir şey çıkmazmış dense de tedbir bizden takdir Allah'tan. Soğuk havale geçirirse evladınız bu problemmiş. Sıcak havaleden bir şey olmazmış. 
      Yazarken bir daha yaşasam da belki ihtiyacınız olursa diye yazıyorum.
      Çantanızda her daim çocuğunuzla alakalı ilaçlar ve ateş düşürücüler/ ölçücüler bulun malı bu sizi daha güvenli durumda tutar. İçiniz ferah olur.  Ben acil durum çantası taşırım içinde ilaçları burun spreyleri ateş ölçerlerin, yara bantlarının  vs. ihtiyaçların bulunduğu...
     

      6 yaşına kadar riskli bölümdeyiz Harun Emir henüz 3,5 yaşında. Her hasta olduğunda diken altındayız. Ateş havale geçirmesini tetikliyor çünkü. Rabbim bir daha yaşatmasın. Rabbim evlatlarımıza sağlık sıhhat nasip eylesin. 

tugbatugba

6 yorum :

Sessizce dedi ki...

Çok geçmiş olsun hem size hem Harun Emir'e..

Syhn dedi ki...

çok geçmiş olsun.
Evlat büyütme zor olmalı..
Allah tüm anne babaların yardımcısı olsun

tugbatugba dedi ki...

teşekkür ederim.

nehircce dedi ki...

Canım çok ama çok geçmiş olsun, dilerim bir daha olmasın. Allah şifa versin sevgiler.

tugbatugba dedi ki...

aminn inşaallah

Adsız dedi ki...

Çokça geçmişler olsun :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...