24 Nisan 2014 Perşembe

Çocuklu Bir Evde Olması Gerekenler



 
 Harun Emir çok şükür 3 yaşını doldurdu. Ve hala ev onun yaşına, isteklerine ve de ihtiyaçlarına göre düzenleniyor. Sanırım Büyüyüne kadar hatta bu evden ayrılana kadar da öyle olacak ki şu an onu bilmiyorum ama  iki çocuklu evlerde düzenler  büyük bir ihtimal daha bir ayrı düzenleniyordur. Yeni annelerimizin yada eski ama ihtiyacı olan annelerimiz olabilir diye yazıyorum bu yazıyı.
    Geçen gece aklıma düştü şu soru; Çocuklu Bir evde Neler olmalı,neler yapılmalı? 
    
    İlk olarak; Harun Emir emeklemeye başladığında  evde emekleme pozisyonu aldım. Emekleyerek gezdim tüm evi. Acaba emekleyen bir bebek için ne gibi tehlikeler mevcut? Bu şekilde ilk olarak  evin ihtiyacını ve pozisyonunu belirleyebilirsiniz. Bu yöntem misafirliğe gittiğinizde de çok işe yarıyor. Çocuğunuz başka bir evde uyuduğunda yatıracağınız odaya girdiğinizde emekleme pozisyonu alın. Uyandığında neler ile karşılaşacağını tespit edip oraları güven altına alabilirsiniz. Bu yöntem ile çok priz kablo vs. gibi şeylerin önlemini alıp içim rahat yatırabildim.

Çocuklu bir evde Neler olmalı, neler yapılmalı? sorusuna gelirsek;

*Çocuklu bir evde mutlaka vede mutlaka acil durum çantası bulunmalı. Ne olmalı bu çantada derseniz; bizim çantamızda ateş ölçer, ateş düşürücü,burun spreyi, burun aspiretörü,merhem,yarabandı, bepanten ve silverdin,kolonya,mendil vs. çocuğun ihtiyaçlarına göre...

* Mutlaka güvenlik önlemleri alınmalı. Küçükken prizlere dokunmayan, pencerelerle ilgilenmeyen çocuk biraz büyüdüğünde ilgili olabiliyor. Yani prizleri mutlaka priz kapağıyla kapatmalı, pencereler ve balkon kapıları çocuk kilidi ile güvenli bir hale getirilmeli. Sivri alanlar, dolap kapıları, klozetler vs. bunların hepsini güven altına almak gerekir. Merdivenli bir evde oturuyorsanız, merdivene çit koyabilirsiniz.

*Bıçak ve kesici aletler toplanmalı ve çocuğun ulaşamayacağı bir yere konmalı. Deterjan ,çamaşır suyu gibi kimyasallarda kilitli bir dolap yada yüksekçe bir rafa koyup çocuğun ulaşması engellenmeli. Biz, deterjan gibi kimyasalları  kullanmadığımız bir wcyi depo haline getirip orada muhafaza ettik.
  
* Banyoda lavaboya yetişebileceği yükseklikte bir tabure olmalı. Ve bu taburenin banyoda kalması gerektiği öğretilmeli yoksa heryere ulaşır.
* Mutlaka evde giremeyeceği alanlar olduğunu ve sınırları olduğunu çocuk bilmeli.
* Küçük yaşta çocuğa telefon,tablet,pc vs. verilmemeli  yada çok az verilmeli bu tarz şeyler çocuğun ulaşabileceği yerlerde olmamalı yada bunları almaması gerektiği öğretilmeli.

*  Evde çocuk gelişimi ile ilgili bir kaç kitap bulundurulmalı. İnternette bir çok şey var ama bazen nette olmayan tavsiyeleri kitapta bulabiliyorsunuz.
* Gece lambası, fener gibi aydınlatıcı aletler bulunmalı.
* Mutlaka güzel çeken ve hijyen sağlayan bir elektrik süpürgesi evde olmalı. Şimdiki doğan neslin çoğu alerjik olarak doğuyor. Bu yüzden süpürge çok önemli. süpürge yazım için tık tık

tabii bir adet de el süpürgesi gerek şu aralar çok ihtiyaç duyuyorum. Acaba kullandığınız iyi bir marka var mı?
* Çamaşır kurutma makinesi. Mütemadiyen çamaşır yıkanan bir ev olacaksınız yada  olmuşsunuzdur bile.
* Evde kurallar olmalı.


*Çocuğun ilgisini çekebileceği kitaplar,boyalar ve masal kitapları bulunmalı. Oyuncakları saymıyorum bile :) Biz bu aralar etiketli kitaplara bayılıyoruz.
* Leke çıkarıcıları unutmuyoruz :) 
* Tabii büyük bir sabrı da cebizimizde mutlaka taşıyoruz :)
Unuttuklarım yada benim de es geçtiklerim  mutlaka vardır varsa lütfen yazın ki uygulamaya koyalım.
tugbatugba

Hiç yorum yok :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...